VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Consument betaalt nog steeds te veel risico-opslag

Geplaatst op: 25-04-2017, 10:21:54

Veel huizenbezitters betalen nog te veel risico-opslag bovenop hun gewone hypotheekrente. Hoewel de regels hiervoor zijn aangescherpt, gaan geldverstrekkers hier zeer verschillend mee om.

Aan die verschillen en de vele onduidelijkheden die er zijn als het gaat om risico-opslag moet zo snel mogelijk een einde komen. Dat eist de Consumentenbond, die onderzoek deed naar de risico-opslag bij hypotheken. In een aan Eelco Dubbeling, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, aangeboden leidraad staan voorstellen die moeten voorkomen dat consumenten nog steeds te veel betalen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) steunt de oproep.

Extra rente
Risico-opslag is een extra rente die bovenop de ’gewone’ hypotheekrente komt. Die opslag berekenen geldverstrekkers wanneer een koper meer leent dan de marktwaarde van de woning. Om geen risico te lopen in het geval van een gedwongen verkoop van de woning, wordt een rente-opslag gerekend, de zogenoemde risico-opslag. Banken mogen zelf weten welke en hoeveel risicoklassen ze hanteren.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: „Wij zijn niet tegen het hanteren van risico-opslagen, maar alleen als de bank daadwerkelijk extra risico loopt.”

Onnodig doorbetalen
Uit onderzoek van de bond blijkt echter dat hypotheekverstrekkers nog steeds een onnodig hoge risico-opslag blijven rekenen terwijl het bijbehorende risico is weggevallen. Sommige hypotheekverstrekkers passen de rente tussentijds wel aan, maar daarvoor moet de woningeigenaar wel zelf een verzoek voor doen. Bij andere aanbieders zijn aanpassingen tijdens de rentevaste periode helemaal niet mogelijk.

Verlagen of laten vervallen van de rente-opslag zou volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ’altijd mogelijk moeten zijn’ als het risico tijdens de rentevaste periode volgens de voorwaarden is gedaald, bijvoorbeeld als de waarde van de woning is gestegen of er extra is afgelost. „Een aanbieder die het klantbelang centraal stelt, biedt haar klanten dit proactief aan”, benadrukt de AFM, die daaraan toevoegt dit nauwlettend in de gaten te gaan houden.

Automatisch laten vervallen
De Consumentenbond stelt in de leidraad dan ook dat het mogelijk moet zijn een risico-opslag tijdens de rentevastperiode zonder bijkomende kosten te laten vervallen of verlagen, zodra de schuld-marktwaardeverhouding dat toelaat. Banken deze verlaging automatisch toe te passen zodra er voldoende is afgelost op de schuld door reguliere of extra aflossingen. De woningwaarde hoeft daarbij niet opnieuw te worden aangetoond.

De AFM wijst er wel op dat bij een aantal hypotheken niet wordt afgelost, maar vermogen wordt opgebouwd tijdens de looptijd van de hypotheek. Hier kan verlaging van de rente voor de klant juist negatief uitpakken. Als voorbeeld wordt (bank)spaarhypotheken genoemd. Hier wordt vermogen opgebouwd door een rentevergoeding op de spaarverzekering of spaarrekening, die is gekoppeld aan de hypotheekrente.

Bron: www.dft.nl van 25 april 2017

Vorige pagina